torsdag 19 maj 2011

Veckans tips v. 15 - virkade kanter

Vackra inramningar är aldrig fel och den här är enkel att göra. Det material du behöver är en bit lite stadigare papper, en sax, en penna, något att göra hål med, en virknål och lite garn.

Du börjar med att klippa ditt papper i önskad form och sedan rita upp längs kanten var du ska göra hålen. Ju tunnare garn du använder desto mindre och tätare ska hålen vara. Jag använde ganska tunt garn och jag gjorde ca 1 cm mellanrum mellan markeringarna. Se också till att markeringarna är tillräckligt långt in på papperet så att du inte drar sönder hålen när du börjar virka.Nästa steg är att göra hålen. Jag använde håltagningsdelen till mitt öljettverktyg, men om du inte har några sådana redskap går det lika bra att använda en riktigt grov stoppnål. Om du använder en stoppnål eller något annat att sticka hål med, tänk då på att alltid sticka från den sida som ska vara uppåt på papperet så att den ojämna kanten kommer på baksidan.

Det gör inte så mycket om kanten på papperet och hålen hamnar lite ojämnt för det döljs ganska bra av den virkade kanten när du är klar.Nu är det dags att börja virka! Börja med en fastmaska i ett av hålen, virka 3 luftmaskor och gör en fastmaska i nästa hål. Fortsätt så runt hela pappersbiten och avsluta med en smygmaska i den första fastmaskan du virkade.Nästa varv virkar du *1 fastmaska, 3 stolpar, 1 fastmaska* i luftmaskbågen (de 3 luftmaskorna), gör en smygmaska i fastmaskan som sitter i hålet och fortsätt så runt hela pappersbiten.Nu är det bara att fästa trådarna och börja scrappa med din nya ram. Papperet du använder kan ha precis vilken storlek och form som helst, men det är enklast att börja med rundade former.Du kan även använda det här mönstret för att virka en rak spetskant att använda som t.ex. en bård. Då gör du på samma sätt, men istället för att fortsätta runt så vänder du när du har gjort luftmaskbågarna och virkar åt andra hållet när du gör "bubblorna".

Om du tycker det är svårt att virka eller helt enkelt inte har tid så kan du köpa virkade ramar av mig. Priset beror på ramens storlek, men en tumregel är 1 kr/cm (diameter) + porto. Skicka ett e-postmeddelande till info@econoscrap.com om du är intresserad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar