söndag 2 december 2012

Veckans tips - pepparkakor

Den här veckan har jag bakat ljuvligt doftande pepparkakor att scrappa med. För att göra det behöver du brun polymerlera (typ fime eller cernit), pepparkakskryddor, pepparkaksformar och stämpel och stämpelfärg.


Börja med att knåda leran så att den blir riktigt mjuk och smidig. Häll ut lite pepparkakskryddor på ett bakplåtspapper och rulla degen i dem. Knåda in kryddorna och gör om detta några gånger.


Häll bort det som är kvar av kryddorna från bakplåtspapperet och kavla sedan ut degen och gör som om det vore en vanlig pepparkaksdeg. Om du vill slippa få lera på brödkaveln kan du lägga plastfolie ovanpå degen under tiden som du kavlar.


Sen tar du ut kakorna precis på samma sätt som du gör med vanliga pepparkakor.


Om du vill kan du sedan ta en stämpel och stämpla ett julmotiv på kakan. Strecken som blir kan du släta ut med fingrarna så att de inte syns.


Du kan också stämpla med stämpeldyna, men gör inte som jag, utan se till att färgen bara hamnar på motivet.


Sedan gräddar du dem i ugnen och låter dem svalna. Efter det har du fina, juligt doftande pepparkakor att scrappa med. Varför inte göra ett receptkort och ge bort det tillsammans med en påse pepparkakskryddor och några kakmått.


2 kommentarer:

 1. Superhäftig ide!
  Gillar verkligen kortet! :)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Tack!

  För dem som undrar så luktar pepparkakorna fortfarande pepparkaka en och en halv vecka efter att jag gjorde dem, så det blir inga problem att skicka väldoftande julkort.

  SvaraRadera