tisdag 15 november 2011

Veckans tips v. 45 - handgjort papper

Till det här tipset behöver du småbitar papper, lite myggnät eller liknande, nån typ av ram, en mixer, vatten, ett par diskhanddukar och en kökssvamp och en stor balja eller form av nåt slag.

Man börjar med att spara alla småbitar papper som blir kvar när man scrappar, såna som är för små för att använda till annat, och man kan även spara snörstumpar och sånt. När man har tillräckligt med pappersbitar ska de mixas. Häll varmt vatten i mixern och riv papperet i så små bitar som möjligt och mixa tills det blir till en geggig massa (pappersmassa). Vill man hoppa över det här steget så finns det färdig pappersmassa att köpa i välsorterade hobbyaffärer.

Nu är det dags för ramen och myggnätet. Om du har en träram är det bara att spänna och häfta fast myggnätet på den så att den sitter ordentligt. Det finns också färdiga papperstillverkningsramar att köpa.

Fyll nu baljan med några cm vatten och blanda i pappersmassan i vattnet tillsammans med eventuella snörstumpar. Ju mer pappersmassa du har desto tjockare papper får du. Sänk sedan ner ramen i vattnet och skaka den försiktigt från sida till sida tills du har ett jämnt lager massa i den. Då lyfter du upp den och låter så mycket som möjligt av vattnet rinna av.

När det slutat droppa lägger du ramen på en handduk eller nåt annat som suger upp vatten bra och trycker med svampen mot papperet så att så mycket vatten som möjligt sugs ur papperet. När papperet är så torrt som möjligt är det dags att ta loss det ut ramen. Då tar du den andra handduken och lägger den ovanpå papperet i ramen och vänder den försiktigt. Om papperet inte lossar av sig själv får du försiktigt peta loss det. Sen är det bara att låta det torka. Om du gör många papper kan du stapla dem på varandra med smörpapper mellan och lägga en handduk överst i högen.

Och så här fint kan det bli när det är klart:
(Bild lånad från etsy.com)

Och här är ett med snöre i:
(Bild lånad från paperarts.com)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar